Project Description

Een Kus van de Weduwe (2012)

In 2012 speelde mijn gezelschap TG Memo ‘Een Kus van de Weduwe’, een rauw portret van mislukte levens en getraumatiseerde personages. Onze opvoering was tevens de Nederlandse première van dit stuk, geschreven door de gevierde auteur Israel Horovitz. ‘Een Kus van de Weduwe’ werd ondersteund door het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

Sjors en Art werken in een papierverwerkingsfabriek ergens aan de Zuidas van Rotterdam. Ze drinken bier en scheppen op over hun seksuele veroveringen. Dan krijgen ze bezoek van Mandy, een vroegere klasgenote die uit de stad is weggegaan en carrière heeft gemaakt. De komst van Mandy heeft onmiddellijk effect op de twee mannen. Hun macho-pesterijtjes worden gevaarlijker en beetje bij beetje worden wonden uit het verleden blootgelegd. Een gewelddadige confrontatie kan niet uitblijven.

Lidewij Gerits, Laurens Mingelen en Jan Joost Aten vormen de kern van TG Memo. Het gezelschap bestaat sinds 2009 en heeft de ambitie om met ervaren amateurspelers kwalitatief goede voorstellingen te maken die aantrekkelijk zijn voor een breed publiek. Er wordt steevast samengewerkt met een professionele regisseur. Bij voorkeur speelt TG Memo teksten die nog relatief onbekend zijn in Nederland en die de donkere, destructieve kant van ‘gewone’ mensen blootleggen. TG Memo richt zich niet op het louter vermaken van het publiek maar wil confronteren en raken. Met minimale middelen wil TG Memo snelle, komische maar ook pijnlijke voorstellingen maken. Op persoonlijk vlak streven de spelers van TG Memo ernaar hun vaardigheden als theatermakers continu te ontwikkelen. We geloven in ondernemerschap en nemen zelf alle facetten van de productie voor onze rekening. Voor ‘Een Kus van de Weduwe’ maakte ik samen met regisseur Jules Noyons zelf de vertaling.

Regie: Jules Noyons
Auteur: Israel Horovitz
Vertaling: Jules Noyons, Jan Joost Aten
Spel: Lidewij Gerits, Laurens Mingelen, Jan Joost Aten