Project Description

Sinds 2010 organiseert evenementenbureau ProKwadraat in Leiden elke zomer een theatrale rondvaart door de binnenstad, onder de noemer Schemerstad. Rond de schemering stapt het publiek in boten, en varen in een carrousel langs verschillende locaties. Op die locaties krijgen ze korte theaterstukken te zien, van ongeveer tien minuten lengte. De voorstelling wordt vijf keer op een avond gespeeld. In 2014 was het festival inmiddels uitgegroeid tot een evenement van drie avonden.

Ik maakte in 2010 en 2014 voorstellingen voor het festival. In 2010 speelde op de monumentale begraafplaats Groenesteeg de voorstelling ‘Dodendageraad’, waarin ik het verschil onderzocht tussen Europese en Zuid-Amerikaanse zienswijze van dood en begraven: het contrast tussen de angst en het vieren van de dood. Het verhaal: twee doodgravers filosoferen tijdens nachtelijk werk op een begraafplaats over de dood. Ze worden ‘overvallen’  door geesten die geen macabere verschijning vormen, maar juist uitbundig feest vieren. De locatie leende zich bij de dans uitstekend voor het uitbundig uitlichten van de prachtige bomen.

De voorstelling ‘Uit Liefde’ (2014) was een stijloefening met het vertalen van de stomme film naar het theater. Met behulp van een live pianist, tekst-slides en mime-spelers kwam op een terras de stomme film tot leven. Het verhaal was simpel: een man wacht op een terras op zijn geliefde om haar een belangrijke mededeling te doen over zijn gevoelens, maar wordt gestoord door de ober die assertiever en directer is dan hij. Na een worsteling met de ober verlaat de vrouw het terras, verafschuwd door het gedrag van beide mannen.